Tuesday, November 1, 2011

POSEIDON

Tuesday, November 1, 2011
Become addicted to the drama. A Korean drama. First hear about it when watching a TV Show at KBS World. There are little preview about the drama. Now it reach to the 12th episode. More action, more curiosity and a lot more suspense.

Poseidon describe a story about Korean Coast Guard and Sea Special Action Team (SSAT). They struggle to defend the national from smuggling activity lead by a black group who the leader name Choi Hoi Gun.

Choi Hoi Gun without a human sense will make assassination to whoever blocking his intention include his own man. The victim or sacrifice may missing without single evidence left.

A group from National Coast Guard called Team 9 lead by Chief Director Captain Gwon assist by Kim Sun Woo, Lee Soo Young and three other members chase after Choi Hoi Gun which untill now clueless who he is?

Watch the excitement :p !!!



0 comments

Thursday, October 13, 2011

Forbidden Love

Thursday, October 13, 2011

I miss u
What should I do
I need u
Nothing much I can do
I want to live with u
But I know I can’t do
Now where are u

Forbidden love
Why I falling in u
Since I knew we can’t live together
To let u go
Is the hardest part of my life
Though I have to

From now on
I will let it be
Pathetic me
To love u I will be
And it is until the end
Despite it is forbidden
It doesn’t matter


0 comments

Thursday, October 6, 2011

Kuwait Finance Terima Anugerah Terbaik

Thursday, October 6, 2011
Kuwait Finance House (M) Bhd., (KFH Malaysia) telah menerima anugerah Penyedia Produk Konsumer Islam Terbaik melalui akaunnya, KFH Gold-Account-i di anugerah Forum Kewangan Islam Kuala Lumpur 2011 (KLIFF).

KFH Malaysia dalam kenyataannya di sini berkata, anugerah KLIFF bertujuan menghargai sumbangan individu atau institusi di dalam industri kewangan Islam.


“Kami sangat gembira kerana memenangi anugerah tersebut menerusi produk inovasi kami iaitu KFH Gold-Account-i.

“Produk tersebut memberi peluang kepada pelanggan membuat pelaburan emas walaupun bukan secara fizikal,” kata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Jamelah Jamaluddin.

KFH Gold-Account-i merupakan akaun emas pertama di Malaysia yang terbuka kepada orang Islam dan bukan Islam. Ketika ini lebih 3,000 pemegang akaun direkodkan dengan lebih 700 kilogram emas telah dijual.



0 comments

Korea Beli Emas AS$1b Lindungi Ekonomi

SEOUL 2 Ogos – Korea Selatan memperuntukan lebih AS$1 bilion bagi pembelian pertama emas dalam tempoh lebih sedekad ekoran ketidaktentuan pertumbuhan global dan tekanan hutang berdaulat bank-bank pusat dunia untuk mempelbagaikan rizab asingnya.

Bank of Korea berkata, pembelian terkini itu bernilai AS$1.24 bilion (RM3.596 bilion).
Pemulihan ekonomi global yang rapuh dan syarat-syarat hutang yang bahaya di Amerika Syarikat dan Eropah telah meningkatkan perlindungan selamat bagi emas sehingga mencecah rekod tertinggi pada Jumaat lalu.
Bank of Korea berkata, pihaknya telah membeli 25 tan emas sejak dua bulan lalu, meningkatkan jumlah emas yang ada kepada 39.4 tan.

Rizab mata wang seperti dolar dan euro telah mencatatkan kerugian sejak krisis kewangan global disebabkan polisi monetari yang tidak normal ekoran masalah defisit fiskal.

Data melibatkan 27 ekonomi utama daripada Bank Penyelesaian Antarabangsa menunjukkan nilai efektif penyelarasan inflasi dolar telah merosot sebanyak 10 peratus dalam tempoh dua tahun dan euro pula enam peratus, menggambarkan kenaikan dalam pusingan setiap mata wang.

0 comments

Wednesday, October 5, 2011

Dewan Perniagaan Thailand Berminat Dengan Mata Wang Syariah

Wednesday, October 5, 2011
KOTA BHARU - Kejayaan Kelantan memperkenalkan mata wang Dinar dan Dirham turut menarik minat Dewan Perniagaan Thailan untuk diperluaskan ke negara berkenaan.

Naib pengerusinya, Niyom Wairatpanij berkata, penggunaan Dinar dan Dirham boleh diperkenalkan di Thailand kerana ia mampu menjana keuntungan besar ekoran kekukuhan pasaran emas.


"Kami akan mendapatkan penjelasan lanjut berkaitan bidang pelaburan tersebut daripada kerajaan Kelantan" katanya pada dialog mengenai peluang pelaburan di Kelantan di Bilik Gerakan Negeri baru-baru ini.
Hadir sama pada program itu Pengerusi J/K Perancangan Ekonomi Kewangan dan Kebajikan Kerajaan Kelantan, Dato' Haji Husam Musa.

Gelegasi Dewan Perniagaan Thailand terdiri daripada usahawan dalam bidang automotif, perhotelan, perladangan dan aksesori kenderaan. Mereka mewakili 28 persatuan perniagaan dari wilayah Narathiwat, Yala, Pattani dan Satun. Rombongan berkenaan diketuai Konsul General Thai di Kota Bharu, Suraphon Petch-Vra.

Niyom juga menyatakan pihaknya tertarik dengan perkembangan pertanian organik di Kelantan yang dibangunkan di bendang Tunjung.

Pada dialog itu juga ada wakil persatuan usahawan Thailand berminat mengetahui jenis pasir yang boleh dibekalkan ke negara itu untuk menghasilkan barang-barang kaca.

Sebelum itu Husam berkata, penggunaan  Dinar dan Dirham boleh diperluaskan ke Thailand memandangkan mata wang emas dan perak lebih stabil tanpa dapat digugat manipulasi mata wang.

"Pihak Kelantan Gold Trade yang diwakili Prof Umar Vadillo dan Nik Mahani sehingga kini dijemput ke suluruh negara bagi menjelaskan kelebihan Dinar dan Dirham.

"Malah pada satu persidangan kewangan di Utah, Amerika Syarikat mereka dijemput membentangkan penggunaan Dinar dan Dirham yang diadakan di Universiti Utah" kata beliau.

Menurutnya juga penanaman padi organik yang dimulakan sejak 2007 oleh Syarikat Sunah Tani Sdn Bhd di Baruh Tunjung mendapat permintaan tinggi termasuk syarikat perngeluar beras dan makanan asas bayi.
Kata beliau pada peringkat awal seluas empat ekar ditanam padi organik dan sekarang meningkat kepada 12 ekar.

Husam juga berkata, Kerajaan Kelantan akan membangunkan Cheng Ho City di kawasan seluas 500 ekar di Rantau Panjang.

"Tahun lepas kita berjaya menganjurkan Ekspo Cheng Ho dan tahun hadapan Ekspo Cheng Ho akan diadakan kali kedua. Program itu dijadikan acara dwitahunan", katanya.

Sumber : Harakah





0 comments

Sunday, October 2, 2011

Abandon ‘me’

Sunday, October 2, 2011

Till now only in my dream
U come so I can see ur face
Little me, solitary breathing
Since u’re no longer aside

Abandon ‘me’
Missing u, thing I could never stop
Pity me, they may thought
Though, I would be as me

Truthfully, I don’t want this
Abandon ‘me’
Is it the end?
Let’s us are not here..~
To do happy once u go?
No, I don’t…




0 comments

Tuesday, September 27, 2011

Kenalpasti Kos Tersembunyi Harga Emas

Tuesday, September 27, 2011
Produk Public Gold
Daripada pemerhatian dan perbandingan yang saya buat, kebanyakan produk-produk emas adalah berbeza dari segi harga walaupun pada hakikatnya mereka adalah sama jenis, tambahan pula emas sepatutnya dinilaikan berdasarkan berat fizikal emas itu sendiri.

Bagi menjelaskan perkara ini, diberikan contoh harga satu (1) dinar Public Gold pada 27 September 2011 bernilai RM751.00, manakala harga satu (1) dinar bagi Dinar Kelantan bernilai RM781.00 pada hari yang sama. Perbezaan harga di antara kedua-duanya adalah sebanyak RM30.00. Sedangkan emas bagi kedua-duanya adalah mempunyai ketulenan yang hampir sama, 916 bagi Public Gold dan 917 bagi Dinar Kelantan. Manakala berat kedua-duanya adalah sama iaitu 4.25 gram.

Harga emas dunia pada hari tersebut pula adalah RM167.53 bagi satu (1) gram. Jadi harga sepatutnya satu (1) dinar adalah RM712.00. Perbezaan boleh dilihat dalam jadual berikut :

* Perbezaan harga emas pada 27 September 2011.
BIL
PRODUK
HARGA
1.
1 Dinar Public Gold
RM751.00
2.
1 Dinar Kelantan
RM781.00
3.
Harga Emas Dunia Bagi 4.25 gram (1 Dinar)
RM712.00

Disinilah terdapatnya kos tersembunyi di dalam harga emas. Perbezaan kos ini jelas dapat dilihat dalam contoh di atas. Kos tersembunyi ini tidak dapat dielakkan kerana ia merupakan kos yang terdiri daripada :

                                             i.            Kos pengeluaran emas
                                           ii.            Kos pengangkutan
                                          iii.            Produk sampingan emas (sijil, cover, laminating, casing, dll.)
                                         iv.            Rekabentuk
                                           v.            Servis kos
                                         vi.            Margin keuntungan pengedar emas

Gold Mining
Produk Public Gold adalah lebih murah berbanding Dinar Kelantan kerana Public Gold mempunyai kilang pengeluaran emas sendiri. Manakala Dinar Kelantan ditempa di Dubai, justeru ia memerlukan kos yang agak tinggi. Kos-kos ini telah mempengaruhi harga emas mereka.

Bagi pelabur-pelabur emas, adalah penting untuk mengenalpasti kos tersembunyi ini bagi mengetahui harga sebenar sesuatu produk emas seterusnya bagi membuat perkiraan untuk memaksimumkan keuntungan yang akan diperoleh daripada sesuatu produk emas yang ditawarkan dan juga bagi mempelbagaikan pilihan portfolio pelaburan emas mereka.




0 comments

Monday, September 26, 2011

Harga Dinar Kelantan Ogos - September 2011

Monday, September 26, 2011

Harga emas untuk tempoh sekarang agak tidak stabil. Justeru pelabur-pelabur emas perlu berhati-hati samada ketika membeli ataupun menjual emas untuk tempoh sekarang. Jika tersilap perkiraan, tindakan boleh menyebabkan kerugian jangka pendek.




0 comments

Thursday, September 22, 2011

Pelaburan Emas Vs ASB

Thursday, September 22, 2011
"Di Malaysia tidak ramai menyedari kelebihan-kelebihan melabur dalam emas ini. Apa yang sering kita nampak adalah ASB (Amanah Saham Bumiputra) salah satu daripada cara untuk kita menambahkan aset kita. Tetapi kita tidak tahu emas juga memberi pulangan pelaburan yang lebih tinggi daripada ASB."
(Abd. Hafiz Wasa, penulis ebook ; Emas-Emas Yang Hilang )





0 comments

Monday, September 19, 2011

Photo Story

Monday, September 19, 2011









0 comments

Friday, September 16, 2011

Kelkon Berjaya Siapkan Laluan Bertingkat Bandar Pasir Mas

Friday, September 16, 2011
Berita dipetik daripada Gegarkelantan.net.

Penyelia Projek Kelkon ( Zailani ) memberi taklimat kepada exco negeri
PASIR MAS, 24 Ogos - Keresahan pengguna laluan Pasir Mas ke Meranti di musim perayaan kali ini akan berakhir setelah pembinaan laluan bertingkat melintasi landasan keretapi akan dapat digunakan sepenuhnya awal minggu depan.

Laluan yang dibina dengan melibatkan kos RM15.5 juta tersebut kini sedang dalam perngkat akhir penurapan tar dan pemasangan garisan tepian jalan tersebut.

Tinjauan wartawan gegarkelantan.net bersama Pengerusi Jawatankuasa Kerjaraya,Utiliti dan Alam Sekitar Datuk Mej(B) Md Anizam Abdul Rahman semalam mendapati kerja kerja sedang giat dijalankan dan ia dilaksanakan 24jam bagi memastikan dapat digunakan di musim perayaan kali ini.

Exco negeri meninjau sendiri kerja-kerja penurapan Laluan Bertingkat di Pasir Mas
“ Alhamdulillah, sehingga kini, dengan adanya laluan pintas ini, pengguna dari Tanah Merah atau daerah lain tidak perlu lagi memasuki Bandar Pasir Mas untuk ke Rantau Panjang, Meranti, Tumpat maupun Wakaf Bharu kerana mereka boleh menggunakan laluan ini dan walaupun laluan di fasa kedua masih lagi dalam proses penambunan tanah, namun ia sedikit sebanyak telah boleh atasi kesesakan dalam Bandar Pasir Mas di musim perayaan ini” kata beliau.

Turut mengiringi beliau dalam lawatan tersebut Penyelia Projek Kelkon Sdn Bhd Mohd Zailani Shafiin.

0 comments

Bank Kehabisan Peti Deposit Simpanan Emas

Kenaikan harga emas yang mendadak menyebabkan agak mustahil untuk mendapatkan tempat menyimpan barang-barang berharga serta dokumen penting di bank.

Semuanya disebabkan kerana bank telah kehabisan peti deposit keselamatan dan mereka yang memohon perlu menunggu untuk satu tempoh masa yang lama untuk mendapatkannya.

Masalah tersebut berlaku disebabkan ramai pengguna yang membeli jongkong emas dan barang kemas ketika harga komoditi tersebut melambung tinggi sekaligus mencari tempat menyimpan yang selamat untuk menyimpannya.

Semakan oleh The Star dengan pihak bank mendapati terdapat beratus-ratus senarai pelanggan yang menunggu untuk mendapatkan perkhidmatan tersebut.

Sementara itu, di Maybank cawangan Kuala Lumpur kira-kira 700 orang masih dalam menunggu untuk mendapatkan perkhidmatan peti deposit keselamatan.

“Saya mintak maaf encik, kami tidak mempunyai kekosongan peti deposit keselamatan yang boleh ditawarkan. Kami tidak boleh memberi tempoh masa bila anda akan dapat memperolehinya,” kata salah seorang pegawai bank.

0 comments

Monday, September 5, 2011

Kerana Samsung Itu Korea

Monday, September 5, 2011
Sedang mengintai-intai model smartphone. Apa ye model yg paling best. Blackberry? em x kot. iPhone 4? mungkin la. tp rase2 nye ati dah tertarik dengan Samsung Galaxy S II. Agak kelakar sebab mula2 jatuh cinta dengan Galaxy sebab ia model Samsung. Tentunya model buatan korea. Bagus ke model buatan Korea ni? Xde jawapan.....aah yang penting Korea...hahaha

Ni la barangkali penangan tengok drama korea. Em..cite die sume best2 ape..hehehe...tp suke la tgk drama die mungkin da jemu dgn cite2 tempatan yang ntah ape2..opss...bukan x bagus tp ye la kadang2 selera kite nak juga berubah. Kalau makan nasi lauk yang sme hari2 walaupun faveret, x ke jemu..kn3?..

Tapi tu la orang Korea ni wat drama diorang masukkan sekali elemen produk tempatan diorang...ala model smartphone Samsung Galaxy S II yang cakap tadi tu...cam best je tgk pelakon2 diorang pakai phone tu. macam2 leh buat.

RM2+++.++ , emm..mcm2 leh buat ni. xpe ke tukar phone? yang lame ok lagi...tapi duk pk2 rase2 nye nak bagi reward skit la kt diri sendiri. buat pengubat hati yang lara, lupakn smua kesah duka. lagi pun da lme xde bagi something special kt diri sndri ni...nk hrp orang bagi. ade ke sape nk bagi? xde.

Samsung Galaxy S II, ahhhh.........!!!

Sedikit info tentang Samsung :

Samsung's History - From Its inception as a small export business in Taegu, Korea, Samsung has grown to become one of the world's leading electronics companies, specialising in digital appliances and media, semiconmductor, memory and system intergration. Today's Samsung innovative and top quality products and processes are world recognised. This timeline captures the majore milestone in Samsung's history, showing how the company expanded its product lines and reach, grew its revenue and market share, and has followed its mission of making life better for consumers around the world. (Sumber : http://www.samsung.com/my/aboutsamsung/corporateprofile/history.html)

- Best preview (klik untuk lihat)


0 comments

Sunday, August 28, 2011

Salam Terakhir...

Sunday, August 28, 2011
Ingin menyucapkan Salam Aidilfitri kepada pengunjung-pengunjung blog ini. Semoga Aidilfitri kali ini akan bertambah ceria walaupun saya sendiri sebenarnya agak xde mood nak braye tahun ni. Kalau dulu  anda seorang diri, raya kali ini mungkin sudah berdua, kalau dulu berdua sekarang mungkin sudah bertiga, berempat, berlima dan sebagainya. Berbahagialah disamping insan yang tersayang.

Salam terakhir kepada Ramadhan kali ini yang akan melangkah pergi tidak lama lagi. Semoga kita bertemu lagi di tahun hadapan.




0 comments

Monday, August 22, 2011

Envious 97

Monday, August 22, 2011
Sometimes we might suffer
and then we should recovered
I thought I was recovered
But maybe I'm not

How hard to describe
just nothing match to figure out
Please forgive me
I never meant not to knowing and
sharing what is yours
I, even can't hear one word
envious come to my heart
coz u're the only one I like

If the time possibly return
u're the 1st I want to "meet"
From the moment I don't know what to do
all I do is just loving you

-ffataah

0 comments

Sunday, August 21, 2011

Dinar: Masa lancar RM323, Hari Ini RM809

Sunday, August 21, 2011
KOTA BHARU, 10 Ogos: Langkah Kerajaan Kelantan memperkenalkan Dinar dan Dirham sebagai aset untuk rakyat di negeri ini menabung merupakan jalan yang tepat apabila satu dinar yang dilancar empat tahun lalu bernilai RM323 hari ini meningkat RM809.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa, berkata peningkatan itu merupakan sejarah dalam  kenaikan harga emas dunia.

Beliau berkata demikian kepada media selepas mesyuarat exco di sini sebentar tadi.

Menurutnya, harga emas pasaran dunia pula hari ini meningkat kepada USD1,723 dan ianya merupakan satu sejarah dalam kenaikan harga emas.

“Mana-mana masyarakat yang sebelum ini membeli emas mendapat keuntungan yang besar dan rugi sekiranya tidak berbuat demikian bagi mereka yang mampu.

”Bagaimanapun sekarang kita masih boleh membelinya kerana ia belum terlewat memandangkan harga emas pasaran dunia akan naik lagi mencecah USD3,000,” ujarnya.

Menurutnya, memandangkan kerajaan negeri menyedari perkara ini PMBK Sawit sejak awal lagi melabur sumber kewangannya di sebuah bank di negeri ini sebanyak RM1 juta.

Tambahnya, keuntungan yang diperolehi dalam tempoh lebih sebulan RM130,000.

Ketika ditanya berhubung pihak tertentu mengkritik tindakan kerajaan negeri sebelum ini, beliau berkata kritikan itu hanya kerana sentimen politik.

”Mereka mengkritik bukan kerana takut rakyat tidak akan mendapat sebarang manfaat sebaliknya kerana dendam politik terhadap kerajaan negeri yang didokongi PAS,” ujarnya.

Sehubungan itu, beliau menyeru masyarakat seluruhnya supaya melabur serta meningkatkan pelaburan masing-masing kerana keuntungannya bakal diperolehi lebih besar khususnya penghujung tahun ini.

Menurutnya, kejatuhan dollar Amerika yang tidak berjaya mengekang kewangan ekonominya disamping jumlah hutang yang kian banyak, akan memberi ruang kenaikan keuntungan harga emas pada masa akan datang.

- Harakahdaily
 

0 comments

Tuesday, August 2, 2011

Ramadhan : Demi Masa

Tuesday, August 2, 2011
Gambar Hiasan
Allah S.W.T telah bersumpah dengan masa di dalam Al-Quran melalui firmannya dalam surah Al-Asr yang bermaksud :

[1] Demi Masa! [2] Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian -[3] Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

Mari kita lihat contoh di bawah :

Berapa lama anda telah tidur sehingga anda berumur 28 tahun?

Nota :   Umur anda sekarang                 -           28 tahun
            Purata tidur dalam sehari           -           8 jam
            1 tahun bersamaan                    -           365 hari
            1 bulan bersamaan                    -           30 hari
            1 hari bersamaan                      -           24 jam

Anda sekarang berumur 28 tahun bermakna anda telah hidup di dunia ini selama 10,220 hari (28 X 365 hari).

Katakan purata anda tidur dalam sehari adalah 8 jam. Bermakna pada umur 28 tahun anda telah tidur selama 81,760 jam (10,220 X 8 jam).

81,760 jam adalah bersamaan 3,406 hari ATAU 113 bulan ATAU selama 9 tahun 5 bulan. Ini bermakna selama ini anda telah tidur selama 9 tahun 5 bulan.

Tiba masanya kita bertanya kepada diri sendiri, Adakah ibadat kita benar-benar telah mencukupi untuk mendapatkan keredhaan Allah S.W.T. seterusnya melayakkan kita mendapat balasan Syurga ataupun sebaliknya.

Sedangkan selama umur kita, 9 tahun hanya dihabiskan untuk tidur bukannya beribadat, sembahyang malam, membaca Al-Quran dan sebagainya.

Umur umat Nabi Muhammad S.A.W. pula hanyalah sekitar 60 tahun. Maka, masih ada baki 32 tahun untuk kita beribadat sekiranya kita dipanjangkan umur. Kita juga mungkin akan terleka dan terus tidur untuk 9 tahun lagi bahkan lebih.

Namun, Allah tetap pemurah. Kita dikurniakan bulan Ramadhan, bulan yang mulia yang padanya dilipatgandakan pahala melebihi berbanding bulan-bulan yang lain.

Di dalamnya terdapat malam ”Lailatul Qadar” yang bersamaan dengan 1000 bulan ataupun lebih kurang 83 tahun. Masyaallah...umur kita pun belum tentu sampai ke angka tersebut. Bertuahlah jika kita mendapat malam tersebut.

Inilah peluang kita untuk menebus masa yang telah kita sia-siakan sebelum ini. Jika tidak kita akan berada dalam kerugian selama-lamanya sebagaimana firman Allah dalam ayat di atas.

Selamat Datang Ramadhan!!!


0 comments

Thursday, July 28, 2011

Dinar, Dirham Di Pasar

Thursday, July 28, 2011
Pasar Besar Siti Khadijah
KOTA BHARU - Kelantan Golden Trade (KGT) Sdn Bhd memilih Pasar Besar Siti Khadijah untuk dijadikan model dalam menghidupkan kembali penggunaan mata wang dinar dan dirham di pasar sebagaimana dilakukan pada zaman Rasulullah S.A.W dahulu.

Pn. Nik Mahani Mohamad
Pengarahnya, Nik Mahani Mohamad berkata, pemilihan pasar tersebut dibuat berdasarkan usianya yang merupakan antara pasara paling lama di negeri ini.

“Pasar Siti Khadijah juga merupakan pasar yang masih mempunyai ciri-ciri keislaman, selain majoriti peniaganya terdiri daripada golongan wanita.

“Pemilihan pasar ini juga sebagai langkah menghidupkan kembali aktiviti perniagaan di sini yang suatu ketika dahulu begitu aktif, dan antara yang menjadi tumpuan orang ramai,” katanya.

Nik Mahani berkata, program ini akan melibatkan semua peniaga di pasar berkenaan dan ia akan menggunakan konsep yang melambangkan muamalat Islam sebenar seperti di zaman Rasulullah S.A.W.

“Ia akan menjadi sebuah pasar yang berasaskan konsep syariah dan akan dikawal oleh muhtasib atau petugas-petugas khas yang bukan sahaja akan mengadili aspek kebersihan, tetapi aktiviti jual beli dan kenaikan harga di pasar berkenaan,” katanya.

Dia berkata, pelbagai aktiviti akan diadakan bagi menghidupkan pasar tersebut agar dapat menarik orang ramai untuk mengunjungi dan mengaktifkan aktiviti perniagaan di sana seterusnya menghidupkan aktiviti- aktiviti yang begitu asing bagi generasi hari ini.

Katanya, walaupun penggunaan mata wang dinar dan dirham di perkenalkan, orang ramai masih boleh menggunakan mata wang ringgit untuk proses jual beli.

Menurutnya, perancangan tersebut akan dilaksanakan selepas hari raya nanti, dan pihaknya kini menunggu kelulusan daripada Majlis Perbandaran Kota Bharu- Bandar Raya Islam.

Sumber : Sinar Harian


0 comments

Wednesday, July 27, 2011

Mengenali Ahli Lembaga Pengarah Kelkon

Wednesday, July 27, 2011
Mereka terdiri daripda wakil-wakil kerajaan, ahli perniagaan dan para profesional-profesional.

Mereka adalah Ahli Lembaga Pengarah (ALP) Kelkon Sdn. Bhd. yang dilantik selepas dipersetujui oleh Perbadanan Induk iaitu Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) yang dipengerusikan oleh YAB Menteri Besar, Dato' Bentara Setia Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Wakil-wakil kerajaan terdiri daripada Ketua Eksekutif dan Timbalan Ketua Eksekutif sebagai mewakili Perbadanan induk iaitu Hj Mohd Sabri Abdullah dan Hj Zainal Abdul Rahim.

Ahli-ahli Yang Berhormat juga dilantik bagi mewakili Kerajaan Negeri yang mana terdiri daripada ADUN-ADUN dan wakil-wakil ahli politik negeri. Mereka adalah YB Hj Wan Ismail Wan Jusoh (Pengerusi Kelkon), YB Hj Mohamad Awang, Hj Abu Samah Hassan dan Dr Hj Rosli Allani S.Abdull Kadir.

Ahli-ahli perniagaan pula adalah Dr Hj Izani Husin dan Hj Che Ariffin Che Mahmood (Atira Group).

Terbaru, PKINK telah melantik Pengarah JKR Negeri Kelantan sebagai Ahli Lembaga Pengarah Kelkon bagi menggantikan Pengarah JKR Negeri sebelum ini yang telah kembali ke Rahmatullah.

Selain PKINK, saham Kumpulan Kelkon dipegang oleh KB Construction Sdn. Bhd. Justeru, Hj Wan Mohd Hamad @ Wan Mohd Bin Wan Ali telah dilantik sebagai pengarah dari awal penubuhan sehingga sekarang bagi mewakili KB Construction Sdn. Bhd.

Satu sessi bergambar telah diadakan pada 27 Julai 2011 sempena Mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah Kelkon Bil107(3/2011) sebagaimana gambar:


0 comments

Tuesday, July 26, 2011

Agama Islam Untuk Semua Tanpa Mengira Kaum: Fatah

Tuesday, July 26, 2011
KOTA BHARU – Kerajaan Negeri Kelantan membuka minda rakyat bahawa agama Islam bukan untuk golongan Melayu sahaja, sebaliknya ia untuk semua orang tanpa mengira bangsa.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan & NGO Negeri Kelantan, Abdul Fatah Mahmood berkata, Kelantan Cheng Ho International Food Festival (KelCheff) merupakan salah satu program bagi membuktikan negara lain khususnya China adalah negara pengeluar makanan halal penting.

Menurutnya, demikian juga dengan pembinaan ‘Masjid Beijing’ di Rantau Panjang yang memaparkan ciri seni bina China.

“Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mahu rakyat mengetahui bahawa Islam masuk ke China 500 tahun lebih awal berbanding negara kita.

“Sudah tentu banyak yang boleh kita pelajari daripada perhubungan negara itu dengan Kelantan sehingga MB juga mencadangkan agar mewujudkan Jalan Haji Cheng Ho di Kota Bharu,” katanya ketika merasmikan Majlis Meraikan Anggota Pertubuhan Sukarelawan Hijau Kelantan (Green-V) di sini, semalam.

Seramai 400 anggota Green-V yang menjayakan KelCheff selama sepuluh hari menerima sijil penghargaan.

Turut hadir ialah Presiden Green-V, Mohd Adilan Mohd Yusof dan Pengarah Jawatankuasa Induk KelCheff 2011, Zulkifli Mamat.

Sumber : Sinar Harian





0 comments

Sunday, July 24, 2011

Buka Akaun Pelaburan Emas : Apa Pilihan Yang Kita Ada?

Sunday, July 24, 2011
Ingin Berkongsi sedikit kali ini dengan pembaca-pembaca blog ini tentang Akaun Pelaburan Emas Ataupun pembelian emas melalui buku akaun bank.

Mungkin ramai yang masih belum tahu bahawa kita boleh membeli emas dengan hanya memegang buku simpanan emas bukan emas itu sendiri.

Mungkin masih yang menganggap kalau beli emas mestilah ada emas ditangan, seterusnya perlu menyimpannya sendiri.

Tetapi tahukah anda kita boleh beli emas melalui bank. Manakala pihak bank pula akan menyimpan emas kita dan kita akan diberi sejenis buku akaun ataupun sijil belian emas.

Kita bebas untuk menjualbeli emas tersebut dengan hanya membawa buku akaun pelaburan ke bank yang kita beli tadi untuk mendapatkan wang dengan nilai emas yang kita ada.

Namun Apakah Pilihan-Pilihan Yang Kita Ada?

Emm.. inilah yang akan saya kongsi dengan anda kali ini.

Melalui pencarian dan kajian yang saya buat, terdapat beberapa bank yang menawarkan Akaun Pelaburan tersebut. Mereka adalah Kuwait Finance House, United Overseas Bank, Public Bank dan Maybank.

Pertama : Kuwait Finance House

KFH menawarkan akaun pelaburan emas yang diberi nama Kuwait Finance House Gold - i (KFHG-i).
Berikut info KFHG-i :
  1. Minimum pelaburan adalah 10 gram emas
  2. Spread harga belian balik di antara RM5-RM6
  3. Minimum perlu ada dalam akaun pelaburan adalah 2 gram
  4. Emas yang ditawarkan adalah emas 995
  5. Pelabur boleh menyimpan emas yang dibeli di KFH tanpa caj atau;
  6. Mengeluarkan emas untuk disimpan sendiri
  7. Minimum pembelian emas tambahan adalah 5 gram
  8. Berteraskan Syariah

0 comments

Monday, July 18, 2011

Taqarrub Kepada Allah

Monday, July 18, 2011
Tulisan ini dipetik daripada Blog A. UBAIDILLAH ALIAS
Mudah-mudahan menjadi panduan...

Setiap masalah berlaku dengan izin Allah. Kesilapan kita dan kesusahan kita, semuanya Allah ketahui. Pernahkah kita mengambil sikap berdoa apabila ditimpa masalah. Pernahkah kita ambil sikap bersabar dan bersolat apabila masalah muncul? Atau kita terlebih dahulu bergegas mencari manusia dan makhluk tuhan, sedangkan kita langsung tidak meminta kepada Allah selaku pencipta kita?

Allah SWT berfirman :

“Mohonlah pertolongan dengan bersabar dan bersolat” (Surah al-Baqarah : Ayat 40).

Hampir majoriti remaja islam tidak menjadikan ayat ini sebagai panduan. Sedangkan ayat ini sangat penting untuk dijadikan teras dalam kehidupan sesiapapun sama ada remaja ataupun dewasa. Malangnya ramai orang islam, tidak menjadikan al-Quran sebagai panduan hidup. Sebab itu, apabila masalah muncul maka mereka akan terlebih dahulu berkongsi perasaan dengan yang bukan mahram. Mereka minta pertolongan dengan makhluk, mereka fikir makhluk itu yang menyelesaikan masalah mereka. Mereka lupa bahawa Allah yang berkuasa atas segala-galanya. Akibatnya, masalah tidak selesai, dosa pula bertambah. Lambat-laun, timbul pula masalah baru. Astaghfirullah.

Sepatutnya, apabila kita ditimpa ujian dan masalah. Kita semakin menjaga solat dan memperbanyakkan ibadat sunat serta doa. Kita sedaya upaya menjauhi dosa-dosa kecil, apatah lagi dosa besar. Kerana dosa itu akan menjerumuskan kita ke dalam kepayahan. Yakinlah Syaitan akan merugikan kita. Hanya Allah akan memberi kemenangan kepada kita. Firman Allah :

“Syaitan cuba menakutkan kamu dengan kefaqiran, dan menyuruh kamu berbuat kekejian, padahal Allah menjanjikan kepadamu maghfirah-Nya, dan kurnianya. Wallahu wasi'un aliim (dan Allah Maha Luas Karunia-Nya, Maha Mengetahui).’ (Surah al-Baqarah : Ayat 269).

Semoga Allah mengampuni kesilapan kita. 



0 comments

Sunday, July 17, 2011

Potensi Pelaburan Emas Terus Berkembang Melalui Sistem Ar-Rahn

Sunday, July 17, 2011
Perjanjian usahasama diantara Permodalan Kelantan Berhad, Koperasi Rakyat Kelantan pada 14 Julai 2011 yang lalu, menyaksikan MOU ditandatangani oleh YB Abdullah Yaacob yang juga merupakan Pengerusi PKB.

Hadir sama dalam majlis tersebut, jemputan khas dari Bangladesh MA Hanan Azar yang mewakili Alankar Niketen Ltd.

Potensi sistem gadaian sebagai satu cabang perniagaan kini diperluaskan dengan penglibatan kooperasi yang mana dapat menjana modal yang lebih besar seterusnya memberi pulangan kepada ahli-ahli.

Perniagaan ini telah terbukti berjaya di mana Kumpulan PKB pada tahun 2010 memperoleh RM13 juta keuntunagn yang mana aktiviti utamanya adalah perniagaan Ar-Rahn. Kini Ar-Rahn telah pun mempunyai 25 buah cawangan termasuk di Sabah.

Berbanding sistem perbankan konventional, keuntunagn hanya diperoleh oleh pihak bank tetapi melaui kooperasi yang menjalankan aktiviti Ar-Rahn ini, keuntunagan yang baik ini dapat dikongsi pula kepada ahli-ahli yang menyertai.

Dalam ucapan Ketua Eksekutif PKINK, beliau menekankan agar pelabur-pelabur supaya memilih perniagaan yang sah, jelas dan telus supaya tidak terjebak ke dalam skim-skim yang salah. Rakyat Kelantan terkenal dengan sikap suka melabur namun dalam keghairahan itu jangan sampai melanggar syariat.

Kini adalah masa berlakunya revolusi pajak gadai di Malaysia dan ianya boleh dikatakan bermula di Kelantan.

Hasil daripada termeterainya perjanjian tersebut, Ar-Rahn kini akan diperluaskan lagi dan akan menembusi Bangladesh.

YB pengerusi PKB mengucapkan terima kasih kepada semua dengan harapan hasil daripada inisiatif ini, akan meningkatkan lagi imej Kerajaan Kelantan.



0 comments

Monday, July 11, 2011

Layan Cite Korea - Secret Garden

Monday, July 11, 2011
Ni salah satu OST cite Korea....sape2 yang minat tgk cite Korea jom layanzzz.....(Do you know that I'm that man?)
___________________________________________________________________


That Man - Hyun Bin

One man loves you
That man loves you with all his heart
Everyday like a shadow he follows you around
When that man smiles he is crying on the inside

How much longer
Do I have to just look at you alone
This love like the wind
This worthless love
If I keep trying will it make you fall in love with me
come a little bit closer
Just a little bit
I'm the one who loves you
Right now by your side
That man is crying

That man is very shy
So he learned how to laugh
There is so much that can't be said even amongst close friends
That man's heart is full of scars

So that man
Loved you because you were the same
Just another fool
Just another fool
Is it wrong to ask you to hold me once before you leave?
I want to be loved..its true
Every day inside...Inside his heart...He shouted and
That man is by your side again today

Do you know that I'm that man?
You wouldn't act this way if you knew
You wouldn't know because you're a fool

How much longer
Do I have to look at you like this alone?
This stupid love
This worthless love
If I keep trying will it make you fall in love with me
come a little bit closer
Just a little bit

If I take one step forward you take two steps back
I'm the one who loves you
Right now by your side
That man is crying


0 comments

Sunday, July 10, 2011

Apakah Perkara Yang Kalau Kite Tak Buat Kite Rasa Menyesal Seumur Hidup?

Sunday, July 10, 2011

0 comments

Thursday, June 30, 2011

Al-Wusul Bil Waktihi...

Thursday, June 30, 2011


0 comments

Wednesday, June 29, 2011

Jawatan Kosong Kelkon Sdn. Bhd.

Wednesday, June 29, 2011
KELKON SDN. BHD.

Iklan Jawatan Kosong
  1. Eksekutif Teknologi Maklumat (Programmer) - klik untuk lihat iklan
  2. Eksekutif Sumber Manusia (Pegawai Float) - klik untuk lihat iklan
  3. Kerani Dokumentasi - klik untuk lihat iklan
Tarikh tutup : 10 Julai 2011

Berminat sila hantarkan resume yang lengkap dengan menyatakan kelayakan pengalaman kerja, salinan sijil-sijil (sijil akademik, kad pengenalan & sijil kelahiran ) beserta sekeping gambar terbaru berukuran passport kepada :

PENGURUS SUMBER MANUSIA
KELKON SDN. BHD.
TINGKAT 8, MENARA PEJABAT KELANTAN TRADE
CENTRE, JALAN BAYAM
15200 KOTA BHARU, KELANTAN.
ATAU EMEL KE :

hizrian@kumpulankelkon.net



0 comments

THE RED WARRIORS VS PELITA JAYA.. 9 JULAI 2011 STADIUM SULTAN MUHAMAD KE-IV

KOTA BHARU – Penyerang utama kebangsaan, Mohd Safee Sali antara pemain yang akan mengesahkan tempat beraksi untuk pasukannya, kelab Pelita Jaya dari Indonesia bagi perlawanan persahabatan antarabangsa menentang Kelantan di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu pada 9 Julai ini.

Selain Mohd Safee, kelab yang dikemudikan oleh Misha Ravodic juga bakal mempertaruhkan beberapa tonggak importnya seperti Christopher Doig (Scotland), Juan Andres Nohuera Ramirez (Paraguay), Dramane Coulibaly (Mali), Troy Hearfield (Australia) dan Jhon van Beukering dari Belanda.

Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa), Datuk Afandi Hamzah selepas kejayaan menganjurkan perlawanan persahabatan di antara skuad kebangsaan menentang Myanmar baru-baru ini, pihaknya sekali lagi bersedia menganjurkan perlawanan persahabatan bertaraf antarabangsa di Kota Bharu.

“Perlawanan ini pasti menjanjikan aksi yang menarik kerana bakal menemukan penyerang kelab Pelita Jaya, Mohd Safee Sali dan penyerang berbisa Kelantan, Norshahrul Idlan Talaha dimana mereka merupakan rakan sepelatih dalam skuad kebangsaan ketika ini.

“Perlawanan persahabatan ini diadakan bertujuan untuk menghargai sokongan peminat bola sepak Kelantan yang sentiasa berdiri teguh memberi sokongan kepada pasukan sepanjang musim ini. Selain itu, perlawanan ini juga dijangka menarik minat rakyat Indonesia yang bekerja di negeri ini.

Norshahrul Idlan Talaha
“Untuk itu, sebanyak 3,000 keping tiket perlawanan tersebut akan diagihkan secara percuma ketika majlis Karnival The Red Warriors (TRW) di Machang pada 2 Julai yang akan dihadiri oleh Perdana Menteri Malaysia, YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak,” katanya dalam sidang media, semalam.

Menurutnya, bagi peminat yang menyimpan dua keratan tiket perlawanan Kelantan menentang Perak (14 Jun) dan Malaysia menentang Myanmar (18 Jun), mereka hanya perlu hadir ke pejabat Kafa untuk menukarkan keratan tiket tersebut dengan kad jemputan.

“Mereka yang mempunyai keratan tiket tersebut boleh mengemukakan kepada pihak Kafa selewat-lewatnya pada 7 Julai. Sekiranya mereka hanya mempunyai satu keratan tiket sahaja, mereka perlu membayar separuh harga ketika membeli tiket itu.

Safee Sali
“Kafa memperuntukkan sebanyak 15,000 tiket dijual bagi perlawanan ini. Harga tiket bagi tempat duduk terbuka ialah RM10, tempat duduk astaka dua RM12 dan tempat duduk astaka utama berharga RM20. Sementara bagi kanak-kanak bawah umur 12 tahun dibenar masuk secara percuma bagi kawasan tempat duduk terbuka,” katanya.

Sementara itu, Afandi juga turut mengumumkan Kelantan bakal menguji tiga pemain import iaitu dua dari negara Croatia dan seorang lagi dari Bosnia Hersegovina dalam perlawanan persahabatan tersebut.

“Kita buat persediaan awal (memilih pemain) sekiranya Liga Malaysia pada tahun depan membenarkan kembali penggunaan pemain import. Ini merupakan percubaan pertama kita dan saya fikir perlawanan ini cukup sesuai bagi kita menguji pemain import tersebut,” katanya.

-Sinar Harian

1 comments

Kini Boleh Didapati Di KOWANIS


0 comments

Tuesday, June 28, 2011

Tak Rugi Berkongsi Ilmu Emas...

Tuesday, June 28, 2011
Dalam entri saya sebelum ini yang bertajuk “Manipulasi Emas Untuk Memaksimumkan Pendapatan”, saya telah menceritakan dua langkah bagaimana nak memanipulsikan emas bagi menjana pendapatan.

Pada entri kali ini saya sekali lagi ingin berkongsi dengan anda semua satu lagi langkah  bagaimana hendak memanipulasi emas untuk memaksimumkan pendapatan.

Bagaimana?

Langkah 3 :

Kelebihan kaedah ini adalah anda tidak perlu menyimpan sendiri emas anda dan ianya selamat di Bank kerana KFH akan menyimpan emas yang anda beli bagi pihak anda. Keselamatan emas anda adalah terjamin.

Saya sendiri telah menggunakan kaedah ini dan Insyaalah ianya salah satu pilihan pelaburan yang baik. Untuk makluman, selain KFHG-I, anda juga boleh beli emas melalui Public Bank Gold Investment Account (GIA) dan Maybank Gold Saving Passbook Account (GSPA).

Saya memilih KFHG-I kerana KFH merupakan perbankan Islam sepenuhnya dan lebih yakin dengan status halal produk-produk yang ditawarkan oleh KFHG-i. Mencari yang halal itu fardu ke atas kaum muslimin.


Namun terpulang kepada anda untuk memilih Public Bank ataupun Maybank. Kedua-duanya mempunyai kelebihan tersendiri.

Pengalaman pertama :

Pada mulanya saya agak ragu-ragu untuk membuka akaun emas ataupun membeli emas melalui akaun pelaburan. Namun setelah difikir-fikir, ilmu dah ada tinggal lagi adalah tindakan. 

Alhamdulillah saya telah Berjaya membeli sebanyak 25 grams emas di KFH pada harga RM152.89/gram pada 27 Jun 2011. Masa yang agak sesuai untuk membeli emas kerana harganya menurun pada masa tersebut sebelum dijangka melonjak lagi selepas ini. 

KFH akan memberikan satu certificate kepada kita sebagai tanda kita telah membuka Akaun KFHG-i. Di dalamnya akan dipaparkan jumlah grams emas anda yang ada di dalam akaun. 

Namun pada hari saya beli emas di KFH, mereka telah kehabisan sijil jadi mereka hanya memberikan saya slip penyata akaun sebagaimana gambar. Tak kesah lah sebab saya boleh datang lagi untuk mengambil sijil yang sebenar. Paling penting saya perlu membeli emas tersebut pada masa dan harga yang betul.

Kesimpulannya, jika anda mahu menggunakan kaedah ini anda perlu ada emas untuk digadaikan. 

Bagaimana nak dapatkan emas?

Caranya adalah, belilah dinar ataupun gold bar yang banyak ditawarkan di pasaran sekarang. Mulakan langkah anda sekarang!! :)

INFO :
a.       Minimum belian pertama emas di KFH adalah 10 grams.
b.      Jika belum ada Saving Account di KFH, hanya perlu tambah RM20.00.
c.       Baki minimum emas perlu ada dalam akaun KFHG-I  jika hendak jual adalah 2 grams sahaja.
d.      Kurang dari 1 jam untuk proses buka Saving Account dan membuat belian emas pertama.




0 comments

Saturday, June 25, 2011

Dekat tapi jauh...sabarlah hati..

Saturday, June 25, 2011
:(

0 comments

Thursday, June 23, 2011

Bawa Pulang Sesuatu Berharga

Thursday, June 23, 2011
Anda seorang student? Menuntut di Negeri Kelantan? Berasal dari luar Kelantan? Akan menamatkan pengajian tidak lama lagi?

Jika jawapan anda adalah ya kepada semua soalan tadi, rasa banggalah kerana anda berpeluang berada di sebuah negeri yang terkehadapan dalam pelbagai aspek yang tidak terdapat di negeri-negeri lain.

Takaful Kifalah, Skim Gerbang Az-Ziwaj, Skim Al-It'am, Dinar dan Dirham, Rumah Du'afak, Takaful Armalah dan banyak lagi. Semua tersebut adalah perubahan-perubahan yang dilakukan oleh Kerajaan Kelantan selaras dengan motto Kelantan Menerajui Perubahan.

Saya bukanlah mahu mejelaskan skim-skim itu semua. Tetapi ingin mengajak anda sebagai student untuk membawa pulang sesuatu yang berharga dari negeri ini setelah anda tamat pengajian nanti. Sesuatu yang berharga dan boleh dibuat sebagai kenang-kenangan.

Dinar. Ya, dinar adalah sesuatu yang berharga kerana ia adalah emas. Kelebihan dinar Kelantan adalah kerana ia sangat cantik dan mengikut standard. Dinar Kelantan ditempa di Dubai, United Arab Emirates (UAE) dengan ketulenan emas 917.00. Sangat sesuai untuk dijadikan hadiah ataupun sebagai cenderamata menandakan anda pernah menuntut di Negeri Cik Siti Wan Kembang ini. Dan yang paling penting ia mampu dimiliki oleh semua orang.

Dapatkan 1 dinar anda sekarang!!! :p



0 comments

Wednesday, June 22, 2011

Bukan tidak mahu ambil tahu...tapi hanya kerana tidak mahu rasa pilu...

Wednesday, June 22, 2011

0 comments

Jangan bilang benci kalau hati masih sayang...


0 comments

Tuesday, June 21, 2011

Kos Melaksanakan Ibadat Haji Semakin Murah

Tuesday, June 21, 2011
Jangan terkejut jika anda diberitahu kos untuk melaksanakan ibadat haji semakin murah berbanding tahun-tahun sebelum ini.

Kerajaan Malaysia melalui Tabung Haji sentiasa mengumumkan kos melaksanakan  ibadat haji setiap tahun dan dijangka kosnya akan naik untuk tahun-tahun akan datang.

Jadi di mana murahnya kos melakukan haji? Ya, kosnya akan semakin murah Dan ianya adalah kebenaran, Tetapi hanya jika anda menyimpan wang untuk melakukan haji dalam bentuk Emas.

Saya ingin membuat perbandingan kos haji untuk  9 tahun lepas iaitu bermula 2002. Kos menunaikan haji pada tahun 2002 adalah sebanyak RM13,500.00, sebagai contoh anda menukarnya kepada dinar, anda akan mendapat sebanyak 90 dinar (1 dinar = RM150.00 (+-) pada 2002).

Kos haji pada tahun ini dianggarkan berjumlah RM23,000.00, ditakdirkan anda hanya berpeluang menunaikan haji pada tahun ini setelah menyimpan dari 2002, kini anda perlu menambah sejumlah RM9,500.00 ke atas simpanan anda pada tahun 2002.

Tetapi katakan anda telah pun menukar wang anda pada tahun 2002 kepada dinar. Anda kini mempunyai 90 dinar. (dahulu dan kini 90 dinar)

Harga 1 dinar pada hari ini telah mencecah RM721.00 (+-) berbanding RM150.00 (+-) pada tahun 2002. Jadi 90 dinar anda pada hari ini bernilai RM64,890.00. Kos haji pula adalah RM23,000.00 pada tahun ini. Jadi anda masih ada lebihan wang sejumlah RM41,890.00

Bukankah kini anda telah memperoleh penjimatan? Dengan kata lain kos menunaikan haji anda kini lebih murah berbanding tahun 2002 setelah anda menukar wang simpanan  kepada dinar.

Semoga memperoleh haji yang Mabrur...:)

By: ffataah

0 comments

Monday, June 20, 2011

Kerajaan Kelantan akan memperkenalkan "Fulus"

Monday, June 20, 2011
"Prof. Umar Ibrahim Vadillo yang juga merupakan CEO Kelantan Golden Trade dalam tulisan beliau menjelaskan, dalam sistem kewangan Islam, fulus bukanlah sejenis wang, kerana wang yang sebenar hanyalah emas dan perak.

Fulus tidak boleh diterima untuk membayar zakat mahupun membuat dan membayar balik pinjaman. Fulus digunakan untuk membuat transaksi yang lebih kecil daripada 1 Dirham.1 Dirham bersamaan 2.975 grams perak, tetapi untuk membuat bayaran 1/100 Dirham bermakna anda hanya memerlukan 0.029 grams perak. Jumlah yang agak kecil dan sangat tidak praktikal. Dengan sebab itulah fulus diperkenalkan.

'Fulus' tidak mempunyai standard sepertimana Dinar dan Dirham kerana ia hanyalah untuk kegunaan tempatan. Ini bermakna Kerajaan yang berlainan akan mempunyai fulus yang berbeza."


Setelah berjaya memperkenalkan Dinar dan Dirham dan diterima baik di Negeri ini, Kerajaan Negeri Kelantan melalui anak syarikatnya, Kelantan Golden Trade Sdn. Bhd. mengambil satu lagi initiatif untuk memperkenalkan 'fulus'.

Belum dapat dipastikan tetapi menurut sumber terdekat dan boleh dipercayai, Kerajaan Negeri Kelantan tidak lama lagi akan memperkenalkan satu lagi alternatif kepada wang kertas tersebut dan dikenali sebagai 'fulus'.

Prof. Umar Ibrahim Vadillo yang juga merupakan CEO Kelantan Golden Trade dalam tulisan beliau menjelaskan, dalam sistem kewangan Islam, fulus bukanlah sejenis wang, kerana wang yang sebenar hanyalah emas dan perak.

Fulus tidak boleh diterima untuk membayar zakat mahupun membuat dan membayar balik pinjaman. Fulus digunakan untuk membuat transaksi yang lebih kecil daripada 1 Dirham.1 Dirham bersamaan 2.975 grams perak, tetapi untuk membuat bayaran 1/100 Dirham bermakna anda hanya memerlukan 0.029 grams perak. Jumlah yang agak kecil dan sangat tidak praktikal. Dengan sebab itulah fulus diperkenalkan.

'Fulus' tidak mempunyai standard sepertimana Dinar dan Dirham kerana ia hanyalah untuk kegunaan tempatan. Ini bermakna Kerajaan yang berlainan akan mempunyai fulus yang berbeza. Cadangan Kerajaan Negeri Kelantan adalah untuk memperkenalkan fulus yang ditempa daripada logam kuprum ataupun tembaga.

Jika Dinar dan Dirham mempunyai nilai yang besar iaitu 1 Dinar sekarang bersamaan lebih kurang RM700.00 dan 1 Dirham bersamaan RM30.00.Untuk menggunakan Dinar dan Dirham bagi transaksi yang agak kecil mungkin mengalami kesukaran. Justeru, bagi mengatasi masalah ini, Kerajaan Kelantan memperkenalkan 'fulus'.

'Fulus' diketahui adalah rendah nilainya berbanding Dinar dan Dirham. Oleh itu, sangat sesuai untuk digunakan dalam transaksi yang lebih kecil di mana Dinar dan Dirham tidak sesuai digunakan.

Apa yang ingin ditekankan oleh Kerajaan Negeri adalah penggunaan ketiga-tiga jenis bentuk matawang tersebut akan diterimapakai bagi mengelakkan masyarakat terus menerus menggunakan matawang kertas yang mempunyai unsur riba. Sebagaimana Allah mengisytiharkan perang ke atas golongan yang mengamalkan riba dalam ayatnya yang bermaksud :

"Maka jika kamu tidak melakukan (perintah tinggalkan riba itu) maka ketahuilah Allah dan Rasul-Nya akan memerangimu dan jika kamu bertaubat, maka hak kamu ialah pokok asal harta kamu. Kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa, dan kamu juga tidak dizalimi oleh sesiapa."

Al-Baqarah (279).

Dengan sebab itu jugalah Kerajaan Negeri Kelantan melalui anak syarikatnya, Kelantan Golden Trade yang diberi tanggungjawab tersebut, mengambil langkah ini demi membebaskan masyarakat daripada dosa riba.

By : ffataah


0 comments
Related Posts with Thumbnails