Sunday, February 3, 2013

Air Soya Pior

Sunday, February 3, 2013

Lame oh dok ngepost sining. Dakdok modal kalih...bereh ning nk cakak skit pasal air soya pior....sebelum tu ambe nk kabo r..takut duk nanye bkpe jdi base ganung ning...


Haha...xdok mende ah.. doh ambe bru kelik ganu maring nk tera r cakak ganu...mung pahang, pahang r klu dok ambe nk wak gwane ork...hahaha


Air soya pior..ni base orang ganu tpi klu klatang pon orang kabo gining gok...air soya tu air soya r...pior tu klu nk taw maknenye 'asli' kok orang putih ejaang yer pure tpi bile di tranungkang jadi la pior..pahang dok?


Ni ambe jupe banner iklang mase lalu kok jalang simpang batu enam kat kole ganu tu...saje amik wak modal cite...


Nak kabo sining klatang nge ganung dok banyok beze sangat supe adik bradik jah..base yer org klatang pahang pah base klatang pon orang ganu pahang xdok masaloh..doh muge negeri jirang je ork...bezenye klu kt ganung laing daeroh laing plok longhat yer...klu stakat besut nge jertih orang yer bunyi klatang g cakak...masuk kole ganu sapa kemamang bru bunyi ganu...klu hok pekat g alah ko koleberang nung...di klatang ning seme daeroh dari tumpat ke gua musang orang cakak satu base tu je..base klatang pahke orang cine siam abih cakak klatang...


Ganu ni negeri kaye ork..negeri pengeluor minyak no satu di semenanjung mesia sebelum klatang. Cume negeri klatang pah ke ari ning kerajaang nafi ado minyok di klatang kih telage minyok duk jauh dalang laut nung padahal telage hok di ganung tu pon jauh gok...hmmm nasib2


Klu nk makang kepok lekor hok sedak gi r beli kt ganu kt kmpung losong nung..ambe memang suke makang kepok losong..sedak oh...di klatang ni ade gok kepok lekor tpi rse yer dok sedak macang hok ganung...pah sambil2 tu blh r gi jalang2 kt sejik krister..dekat doh tu ngng kampung losong...pah klu nk makang angin blh gi derak pata batu burok...deknung rama orang gi jalang ptg2 blh naik kete kude klu xmboh naik kete kude blh cube motosikal 4 rode..sewe r klu nk naik...klu xmoh gi pata batu burok blh tera gi koleibai wk gi jalang budok2 alik ptg makang angin..deknung ade sejid trapong....


Kota Bharu ngang Kole Ganu doklah jauh sangat blh kelik ari..tige jam gi tige jam kelik...ambe gi maring pon blh kelik ari jah...gi pagi kul lapang pgi kul nang ptg sapa dumoh doh kt pasir mas...klu ade kije banyok tu mungking dok dang r kelik...


Ok bereh boh..jupe g muler...pade orang ganu tu mitok betul r klu ambe ssaloh...ambe bukang reti cakak ganu pon saje nak try...


Published with Blogger-droid v2.0.4

0 comments

Thursday, October 25, 2012

Melabur Dalam Emas Fizikal Cara Saya

Thursday, October 25, 2012
Hampir setahun lebih sudah berjinak-jinak dengan pelaburan emas. Bermula dengan membeli dinar emas Kelantan Alhamdulillah kini nilai emas dimiliki sudah mencecah RM lima angka.

Amat tertarik dengan dinar Kelantan kerana designnya yang cantik dan mudah didapati tambahan pula ia adalah dinar keluaran oleh Kerajaan Kelantan sendiri.

Setelah sedikit berpengalaman dalam bidang ni. Melalui kajian dan pengalaman melabur dalam emas, terasa juga ada kelemahan jika hanya membeli emas dinar Kelantan sahaja.

Hari ini saya melangkah setapak dengan mencuba pula membeli emas Public Gold. Agak lama meneliti dan membuat perbandingan dengan produk-produk emas yang ada dalam pasaran. Tapi tergerak hati untuk memilih emas public gold.

Bermodalkan RM7,384.00 sahaja, saya membeli emas public gold yang pertama iaitu sekeping dinar PG bernilai 10 dinar. Berminggu-minggu memantau harga emas yang naik turun. Setelah membuat keputusan, terus beli memandangkan emas hari ini berada pada harga yang terendah berbanding sebelum ini. Satu keping dinar bernilai 10 dinar dipilih kerana spreadnya yang rendah iaitu sekitar 5.0% sahaja di samping tidak dikenakan kos penghantaran berbanding jika membeli Public Gold bar, I-Series dan D-Series. Mengetahui nilai spread penting untuk memaksimumkan keuntungan apabila kita jual balik emas tersebut. Spread refer to the difference between selling price and buying price.

Ni dia gambar emas Public Gold saya yang pertama,0 comments

Monday, September 10, 2012

AYAT-AYAT CINTA

Monday, September 10, 2012
♥ AYAT-AYAT CINTA ♥

Ya ALLAH…Peluklah hati ini di saat ku mulai gelisah dlm penantian penuh kesabaran ini, terkadang hatiku merasa rindu pd dia insan yg ku cintai dlm diamku…Ya Rabb...Biarlah ku simpul dlm stiap doa-doa dlm istikharahku kpdMU rasa ini agar kelak Engkau satukan hatinya dan hatiku yg akn bertaut bertahta dan brsemi indah krn RedhaMU…Ya Rabb…Tuntunlah hati hmba agr hnya mahu mnrima
CINTA seorng insan yg benar2 PilihanMu bukan semata-mata Pilihan Nafsuku…Ya Rabb…Bila dia memang baik utk kami, agama kami, masa depan dunia dan akhirat kami, mmpu mmbimbing dan mmbawa kami lbih dekat kpdMu, maka dekatkanlah diri dengannya dan satukanlah kami dalam prnikahan yg sakinah, mawaddah, warrahmah…Tapi klau bukan dia yg trbaik, maka jgn biarkan kekaguman kami mnjadi suka apalagi cinta…Jadikanlah kekaguman kami spt org lain kagum kpdnya…Engkaulah Maha membolak-balikkan hati kami, maka kami titipkan rasa ini, kami serahkan semuanya kpdMU, krn semua ini adalah milikMU…Amin Ya Rabbal A’lamin. - Bercinta Selepas Nikah

0 comments
Published with Blogger-droid v2.0.4

0 comments

Wednesday, April 4, 2012

Preve Model Baru Proton

Wednesday, April 4, 2012
PUTRAJAYA - Teka teki nama sebenar model kereta terbaru Proton akhirnya terjawab apabila Proton Holdings Berhad (Proton) mengumumkan Proton Preve sebagai model terbaru keluarannya yang selama ini menggunakan kod P3-21A.

Nama Preve yang diambil daripada perkataan Inggeris, Proof (bukti) ini membawa mesej bahawa kereta itu adalah bukti kepada visi dan komitmen Proton yang berterusan.

Pengarah Urusan Kumpulannya, Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir berkata, nama tersebut juga adalah seiring dengan hasrat Proton untuk membawa Proton Preve ke peringkat global.
“Jika ingin ke peringkat global, nama yang dipilih juga haruslah sesuai dan bersifat antarabangsa. Justeru itu, kami memilih Preve bagi membuktikan ianya lebih bermakna,”katanya selepas majlis pandu uji Proton Preve bersama media disini, hari ini.

Dengan berkonsepkan sedan keluarga yang elegan dan selesa, Proton Preve disasarkan untuk pengguna yang sudah berkahwin berusia di antara 20 hingga lewat 40 tahun serta untuk mereka yang ingin memiliki kereta tambahan.

Menggunakan enjin 1.6 Liter, dan teknologi RESS (kejuruteraan boleh dipercayai dan sistem keselamatan) yang akan memastikan pemanduan dan pengendalian yang cemerlang, model ini turut direka bagi mencapai standard kualiti seperti Jepun.

Didatangkan dengan tiga varian pada harga bermula daripada RM62,000 sehingga RM75,000, dan enam pilihan warna, Proton Preve akan dilancarkan sedikit masa lagi oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sementara itu, Proton Preve akan mula memasuki pasaran Asia dalam tempoh tiga bulan selepas pelancarannya di Malaysia dan menyasarkan jumlah eksport menyumbang lebih 30 peratus kepada jumlah keseluruhan jualan model Proton untuk tahun ini.0 comments

Wednesday, March 14, 2012

test

Wednesday, March 14, 2012

Test


Published with Blogger-droid v2.0.4

0 comments

Tuesday, February 28, 2012

Menara Sireh Bakal Dimajukan

Tuesday, February 28, 2012
KOTA BHARU - Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK), Kelkon Sdn Bhd dan Ara Asa Property Management Sdn Bhd menandatangani perjanjian usaha sama bagi memajukan Menara Sireh.

Pengurus Besar Kelkon, Jawahir Dollah, berkata, Menara Sireh adalah hotel dan apartmen setinggi 30 tingkat yang terletak di Kampung Sireh, di sini.

“Pembangunan komersil 30 tingkat ini bernilai RM100 juta dan majlis pecah tanah akan dimulakan pada pertengahan tahun ini dan projek ini turut mengambil pelabur dari Kuala Lumpur.

“Ia dijangka dijangka siap pada 2015 dan perjanjian usaha sama dengan rakan niaga baru ini diharap dapat membantu memacu pembangunan dan ekonomi di Kelantan,” katanya selepas majlis tandatangan perjanjian usaha sama yang berlangsung di Bilik Mesyuarat Utama Kumpulan Kelkon, di sini.

Pada majlis itu, perjanjian berkenaan ditandatangani wakil Ara Asa Property Managemnet Sdn Bhd, Ng Wai Boon, wakil PKINK, Sabri Abdullah dan wakil Kelkon Sdn Bhd (anak syarikat PKINK Sdn Bhd), Jawahir Dollah dan turut hadir, Pengerusi Kelkon, Wan Ismail Wan Jusoh.

Jawahir berkata, melalui projek berkenaan, ia mampu menarik pelabur luar dan selepas ini, lebih banyak projek pembangunan akan menyusul untuk membangunkan Kelantan.

“Kami tidak menafikan masih ramai pelabur luar yang ingin melabur di negeri ini dan kami bersyukur kerana apabila mendapat peluang ini, mereka terus mengambilnya,” katanya.

Katanya, dengan perjanjian usaha sama tersebut, ketiga-tiga pihak mengharapkan pembangunan ekonomi di negeri ini dapat dijalankan dengan baik.

Sumber : Sinar Harian

0 comments
Related Posts with Thumbnails